Literatuur

Wojciech NOWICKI in schrijversresidentie te Brussel

Passa Porta (Brussel)
28/05/18 - 20/07/18
Wojciech NOWICKI (c) Adam Golec Wojciech NOWICKI (c) Adam Golec


De Poolse schrijver en essayist Wojciech NOWICKI zal twee maanden doorbrengen bij het Internationaal literatuurhuis Passa Porta, dat ieder jaar aan enkele buitenlandse schrijvers de kans geeft in hun Brusselse residentie te verblijven. Daar kunnen ze in alle rust aan een manuscript werken en tegelijkertijd de Belgische cultuur en literatuur ontdekken. Wojciech NOWICKI zal er werken aan de laatste versie van een nieuw werk, getiteld Cieśniny (Zeestraten).
Eerder ontving Passa Porta al drie andere Poolse schrijvers in zijn residentie: Anna BOLECKA en Olga TOKARCZUK in 2006, Natasza GOERKE in 2007.Wojciech NOWICKI
Schrijver, journalist en conservator van fototentoontstellingen. Daarnaast ook medeoprichter van de stichting Imago Mundi, dat fotografie promoot, en vertaler uit het Frans. Hij is auteur van twee essays over fotografie, waarvan Dno oka. Esej o fotografii (De achterkant van het oog. Essay over fotografie) werd geselecteerd als finalist van de prestigieuze Niké-literatuurprijs in 2011. Daarnaast schreef hij ook boeken over enkele groten namen in de fotografie, zoals Jerzy Lewczyński en Wilhelm von Blandowski. Voor zijn werk Salki (uitgeverij Czarne), dat in 2016 in de V.S. in vertaling verscheen, krijg hij in 2014 de literatuurprijs van Gdynia toegekend in de categorie Essays. In april 2018 voorzag hij het fotoboek Ewa i Piotr (verschenen in het Frans bij uitgeverij Noir sur Blanc) van de Italiaan Lorenzo Castore van tekst. Hij is ook culinair criticus voor het dagblad Gazeta Wyborcza in Krakau.

 

 

 

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu