Muziek, Andere

Józef Wieniawski in memoriam

Muziekinstrumentenmuseum / Salon van de Ambassade van de Poolse Republiek in Brussel
01/09/17 - 02/09/17
Hanna Lizinkiewicz (c) Grzegorz Tarchała Hanna Lizinkiewicz (c) Grzegorz Tarchała


In 2017 vieren we 180ste verjaardag van de geboorte van pianist, componist en pedagoog Józef WIENIAWSKI (1837-1912), die rond de eeuwwisseling een ware culturele brug vormde tussen Polen en België. Omwille hiervan zullen er begin september twee evenementen georganiseerd worden: het eerste is een concert-lezing in het Salon van de Poolse Ambassade (zie hier voor meer info), het tweede is een concert dat zal doorgaan in het Muziekinstrumentenmuseum (zie hier voor meer info)          Salon van de Poolse Ambassade        

Professor Piotr NIEMCEWICZ, expert conservator bij het Pools ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed, zal spreken over de recente renovatiewerken aan de grafzerk van Józef Wieniawski op de begraafplaats van Elsene.
+++ In onze archieven kom je meer te weten over deze renovatiewerken
Deze lezing zal vergezeld gaan van een kort concert gewijd aan Józef WIENIAWSKI, met Hanna LIZINKIEWICZ (piano) et Krzysztof KARPETA (cello).

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Salon van de Poolse Ambassade in Brussel (Galliërslaan 29, 1040 Brussel) – zie kaart
>>> vrijdag 1 september2017 – 19h
>>> gratis toegang – gelieve uw komst te melden: bruxelles@instytutpolski.org (vóór 31 augustus 2017)

Deze ontmoeting zal uitsluitend in het Pools plaatsvinden | beperkte plaatsen

PROGRAMMA
Mazurka voor piano, op. 23/1
Sonate in mi groot voor piano en cello, op. 26          Muziekinstrumentenmuseum        

Dit concert, getiteld Józef Wieniawski in memoriam en uitsluitend gewijd aan de componist-pianist, zal eveneens gebracht worden door Hanna LIZINKIEWICZ (piano) en Krzysztof KARPETA (cello).
+++ Vind het concert ook terug op de site van het Muziekinstrumentenmuseum

PROGRAMMA

  • Ballade in mi mol groot, op.31, voor piano
  • Pensée fugitive, op. 8, arrangement voor cello en piano door Claude Lutzau
  • Mazurka, op. 23/1 voor piano
  • Sonate in mi groot, op. 26, voor cello en piano (I. Allegro maestoso / II. Andantino / III. Allegro brillante e molto grazioso)
>>> Muziekinstrumentenmuseum – MIM (Hofbergstraat 2, B-1000 Brussel), Auditorium - zie kaart
>>> zaterdag 2 september 2017 - 15h > 16h
>>> 10€ | 4€ (met museumticket) | gratis (-8)

Georganiseerd in samenwerking met het MIM en het Adam Mickiewiczinstituut (IAM)

De pianist, componist en pedagoog Józef WIENIAWSKI is een befaamd musicus in het Europa van eind 19de eeuw. Bij leven kende hij roem en erkenning; na zijn dood werd hij echter ten onrechte vergeten. De reden daarvoor valt misschien te zoeken in het feit hij zijn carrière moest ontplooien in de schaduw van zijn oudste broer, de geniale violist en componist Henryk WIENIAWSKI. Ze hebben naast elkaar opgetreden op de grootste podia ter wereld en aanzienlijk succes geoogst. In 1878 vestigde Józef zich in Brussel waar hij professor piano werd, en waar hij talrijke concerten componeerde en speelde. Hij was eveneens een groot propagator van de muziek van Frédéric Chopin, zijn favoriete componist bij uitstek, en Stanisław Moniuszko.
Het is voor deze buitengewone persoonlijkheid dat een concert-conferentie (met pianist Jacek KORTUS en musicologe Renata SUCHOWIEJKO) werd georganiseerd op 26 november 2016 in het Koninklijk Conservatorium in Brussel: het evenement vind je terug op onze site.

De bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Brussel heeft een belangrijke reeks manuscripten van Józef Wieniawski in bewaring genomen die werden nagelaten door zijn dochter Elisabeth en die thans geklasseerd zijn door het Wieniawskifonds. Deze erfenis omvat de Piano- en vioolsonate (op. 20) en het Piano- en orkestconcerto (op. 24) gewijd aan Leopold II van België.
We danken aan Józef Wieniawski eveneens het beroemde "dubbele vleugelpiano met omgekeerd klavier", gebouwd door de broer Mangeot, waarvan u een exemplaar kan bezichtigen in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel (MIM).
Józef Wieniawski  werd geboren in Lublin op 23 mei 1837 en stierf op 11 november 1912 in Brussel. Zijn lichaam werd begraven op de begraafplaats van Elsene. Zijn grafzerk werd gerestaureerd tijdens de zomer van 2016 dankzij de hulp van het Pools Instituut en de Henryk Wieniawski muziekassociatie. De restauratiewerken kregen financiële steun van het Pools Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed. Tot op heden kan je er het gedicht "Promethidion" van Cyprian Kamil Norwid lezen dat de componist had gevraagd om op zijn graf te graveren.

+++ Józef Wieniawski op Culture.pl (in het Engels)

Hanna LIZINKIEWICZ
Ze behaalde met onderscheiding haar diploma piano aan het Conservatorium I. J. Paderewski in Poznań (in de klas van Andrzej Tatarski), en verdiepte zich hier vervolgens verder in aan zowel de Universiteit van Lund (Zweden), in de klas van de Hans Pållson, als aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen, in de klas van Christopher Hinterhuber. Daarnaast volgde ze ook nog talrijke masterclasses. Tegenwoordig is ze werkzaam als pianist-begeleidster aan het Conservatorium van Poznań en de Malmö Academy of Music (Zweden). Laureate van meerdere wedstrijden in Polen en daarbuiten, en solo, in duet of kwartet met regelmaat op de Europese podia te zien.

Krzysztof KARPETA
Geboren in 1987 en gediplomeerd aan het Conservatorium van Łódź, in de klas van professor Stanisław Firlej (die hij momenteel assisteert). Tussen 2009 en 2012, vormde hij zich verder aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Mannheim (met Michael Flaksman en Jelena Očić). Hij ligt mee aan de basis van het Polish Cello Quartet en het Reger Duo (met Michał Rot), die met succes in Polen en het buitenland optreden. Krzysztof Karpeta speelde van 2010 tot 2011 voor het Mannheimer Philharmoniker, en momenteel zit hij in het Filharmonia Bałtycka. Hij heeft daarnaast ook geconcerteerd met Capella Cracoviensis, het Wrocławska Orkiestra Kameralna Leopoldinum, het Universität Orchester Mannheim en verscheidene Poolse filharmonieën.


Salon van de Poolse Ambassade in Brussel

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu