Poolse dagen in Vlaanderen | film

Voorstelling van "Vechten voor geen Vaderland" van Bart Verstockt

Gent en Tielt
05/09/14 - 08/09/14
Stadhuis Tielt tijdens bevrijding Stadhuis Tielt tijdens bevrijding

De documentaire Vechten voor geen Vaderland, 2004, van de Belgische regisseur Bart Verstockt, wordt vertoond in het kader van de POOLSE DAGEN IN VLAANDEREN ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Stanisław Maczek.

+++ Meer weten over Vechten voor geen Vaderland
+++ Bekijk alle evenementen die worden georganiseerd in Gent en Tielt in het kader van de Poolse dagen in Vlaanderen


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Vredeshuis Gent (Sint-Margrietstraat 9, Gent) - zie kaart
>>> vrijdag 5 september 2014 - 18u
>>> gratis (voorafgegaan door een receptie om 17u15)

>>> CC Gildhof (Sint-Michielstraat 9, Tielt) - zie kaart
>>> maandag 8 september 2014 - 20u
>>> gratis | reserveren via reservatiedienst.gildhof@tielt.beVechten voor geen Vaderland (2004, 47')
De historische documentaire Vechten voor geen Vaderland van Bart Verstockt brengt het unieke verhaal van de Poolse veteranen van de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Met een tiental zijn ze nog in Vlaanderen. De overblijvers van een fier Pools vrijwilligersleger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de geallieerde troepen meehielp Europa te bevrijden. Vanop de Normandische stranden zetten ze een veldtocht in van 1.800 km, doorheen Frankrijk, België en Nederland om op 5 mei 1945 de capitulatie te aanvaarden in de Duitse havenstad Willemshaven.
Na de oorlog kwamen de Poolse soldaten al snel tot het besef dat hun vaderland niet was bevrijd. Op de Conferentie van Yalta waren de geallieerden immers overeengekomen dat er geen plaats was voor een vrij en onafhankelijk Polen in het naoorlogse Europa. Churchill en Roosevelt lieten Polen samen met andere Centraal-Europese landen achter onder het gezag van de communistische Sovjet-Unie.
Bedrogen en verbitterd weigerden de meeste veteranen terug te keren naar hun thuisland: zij waren ten oorlog getrokken omdat hun land bezet was en nu ze de oorlog hadden helpen winnen, was hun vaderland opnieuw bezet door een nieuwe vijand. Daar hadden zij niet voor gevochten! Deze Poolse soldaten werden staatsloos en zwierven uit over de hele wereld. Zo'n driehonderd van hen kwamen terecht in België.

In Vechten voor geen Vaderland vertellen tien Poolse veteranen – die na de oorlog kozen voor vrijwilllige ballingschap in België -  het dramatische verhaal van de oorlog en zijn gevolgen. Het is tegelijkertijd het aangrijpende verhaal van duizenden lotgenoten.

Wyświetl większą mapę


Links

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu