Film

Het kortfilmfestival SHORT WAVES meert aan in Brussel

cinema Actor’s studio (Korte Beenhouwersstraat 16, 1000 Brussel)
21/03/14

Het festival SHORT WAVES blaast dit jaar zes kaarsjes uit. Zeven Poolse kortfilms, die werden geselecteerd tijdens een wedstrijd door de stichting Ad Arte, kan u ontdekken in 60 steden in Polen en Europa van 14 tot 30 maart. De avond in Brussel zal plaatsvinden op 21 maart in Actor’s Studio. Op 6 april zal de beste film 2014 worden gekozen via een algemene stemming door het publiek in Polen, maar ook in Belgrado, Berlijn, Bratislava, Brussel, Budapest, Dublin, Helsinki, La Coruña, Londen, Munchen, Parijs, Praag, Zagreb en Žilina.

Alle fims worden enkel ondertiteld in het Frans.

Op het programma:
18u45 – 21u
– voorstelling van het Festival Short Waves
– Vertoning van de film O rządach miłości (Het bestuur van de liefde), van Adela KACZMAREK, winnares van de Prijs 2013
– Vertoning van 7 films die meedoen aan de competitie:
>>> Ziegenort, van Tomasz Popakul (animatie, 19’)
>>> Weerklank, van Mateusz Sadowski (experimentele film, 6’)
>>> Onze vloek, van Tomasz Śliwiński (documentaire, 27’)
>>> Een ongelooflijk flexibele man, van Karolina Specht (animatie, 5’)
>>> Hosanna, van Katarzyna Gondek (fictie, 10’)
>>> De moeder, van Łukasz Ostalski (fictie, 30’)
>>> Unconscious, van Martyna Iwańska (clip, 5’)
+
21h – 22h30

– ontmoeting met de regisseuse Adela Kaczmarek 
– discussie
– publieke stemming
– cocktail

>>> PRAKTISCHE INFORMATIETrailerPRAKTISCHE INFORMATIE
>>> cinema Actor’s studio (Korte Beenhouwersstraat 16, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> 21 maart 2014 - 19u30
>>> €6Plot

HET BESTUUR VAN DE LIEFDE
Een stuk over een man zonder normen of misschien eerder een postulaat over de normaliteit. Een geanimeerd filosofisch traktaat uitgedrukt in de taal van het hart. Een levenslange patiënt vertelt het verhaal over zijn ziekte aan de hand van kleine tekeningen. Hij heeft veel gezien en heeft niet met zomaar wie gediscussieerd. Onder andere over de kern van de oorlog met de Hongaren.


ZIEGENORT
Een klein dorpje aan de kust. Een vader die verbitterd is door zijn werk probeert zijn zoon het beroep van visser aan te leren. De introverte jongen-vis moet kennismaken met de eerste echte tegenstand in zijn leven. De wereld die de jongen ontdekt, is vol van verontrustende tekens en frappante observaties, die meer dan één keer hem angst inboezemen.


WEERKLANK
Dit is het resultaat van lezingen en bedenkingen over de theorieën in de fysica die het bestaan van parallelle werelden aanhangen. Het debat draait rond de vraag of de wereld een lineaire (analoge) of een non-lineaire (individuele) structuur heeft. Het is een uitbalancering van uiteenlopende pistes in het licht van de lezing van onder andere Robert Walser. Deze film werd gecreëerd parallel met een persoonlijke verdieping in de visie van de auteur.


ONZE VLOEK
Deze film is een persoonlijke geschiedenis van de regisseur die samen met zijn vrouw de ziekte van hun kind moet ondergaan. De vloek van Ondine (Congenitale centrale alveolaire hypoventilatiesyndroom, CCHS) is een zeer zeldzame ziekte waarvoor geen enkele remedie bestaat. Patiënten stoppen met ademen tijdens hun slaap en hebben heel hun leven hulp nodig voor hun ademhaling. De film toont het proces van de onderdrukking van de angst die gepaard gaat met deze ziekte.


EEN ONGELOOFLIJK FLEXIBELE MAN
Dit is het verhaal van een man die geboren is zonder vorm. Zijn onophoudelijk vervormen en indringen in de vorm van anderen maakt bij hem een drang om te revolteren los. Kan hij op een manier leven die onafhankelijk is van de anderen en geïsoleerd van de werkelijkheid? Wie en wat beslist over wat men uiteindelijk is?


HOSANNA
Hosanna is een verhaal over een klein meisje vol energie dat zich mengt in de wereld van haar uiterst vrome grootmoeder en daar een grappige ravage aanricht. Ze ontdekt een bizarre verzameling aan vrienden van haar grootmoeder en onderzoekt geleidelijk aan wat hun rol is in het leven van haar grootmoeder. De nieuwsgierigheid van het meisje verstoort en herschikt de orde der dingen die haar grootmoeder had opgebouwd.


DE MOEDER
Małgorzata (Danuta Stenka) is een prominente politie-agente die zich begeeft naar een huis aan een meer. Haar zoon is verslaafd aan drugs en heeft hulp nodig. Małgorzata vraagt aan haar dochter om hem te helpen. Eens ter plaatse, ontdekken ze hem half bij bewustzijn en een afgeslacht lichaam van een jong meisje. Door deze tragedie worden hun onderlinge relaties ingewikkelder en brengen ze reeds lang verborgen wrevels naar boven. De moeder wordt ertoe gebracht om de moeilijkste beslissing in haar leven te nemen.


UNCONSCIOUS
Dit is een videoclip bij een lied van het duo Rebeka. De leden lijken zeker in de clip, maar het zijn vooral de ascetische scenografie en de acteurs in de hoofdrollen, Maria Cieślak et Piotr Stamowski, die hier het meeste opvallen. Unconscious is het verhaal van een bedwelmende, verontrustende en eenzijdige liefdesrelatie die zich afspeelt in een verbazingwekkende omgeving.

 Actor's Studio

Agrandir le plan

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu