Andere

Internationale Janusz Korczak Conferentie

Het Geuzenhuis - Gent
14/12/13
Janusz Korczak Janusz Korczak
Op zaterdag 14 december organiseert de Janusz Korczak Vlaanderen vzw de jaarlijkse Internationale Janusz Korczak Conferentie. Deze conferentie is gewijd aan het gedachtengoed van de Poolse pedagoog en kinderarts van joodse afkomst, Janusz Korczak. Het doel van de conferentie is te onderzoeken hoe de ideeën van Korczak nog brandend actueel zijn en hoe ze concreet kunnen worden toegepast bij het omgaan met sociaal kwetsbare kinderen en volwassenen. De conferentie zal doorgaan in het Geuzenhuis in Gent en wordt gevoerd in het Engels.

>>> Meer lezen over Janusz Korczak
>>> Bekijk het programma (onderaan deze pagina vindt u het programma in PDF formaat)
>>> Praktische informatie


 
Janusz Korczak
Janusz Korczak – echte naam Henryk Goldszmit – was een bekende arts, pedagoog, publicist, schrijver en sociaal activist geboren in Warschau in 1878 (of 1879) in een pools-joodse familie.
Hij studeerde medicijnen in Polen en maakte zijn studies af in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Hij nam actief deel aan de sociale initiatieven die in Warschau werden opgericht, en met name in verenigingen zoals de Vereniging voor Hulp aan Weeskinderen, de Vereniging van Zomerkampen of de Vereniging voor Hygiëne van Warschau. Al heel vroeg besloot hij om zijn leven te wijden aan kinderen en ontwikkelde hij zijn eigen pedagogische methode die bestaat uit het verwerpen van elke vorm van geweld tegenover het kind, zowel fysiek, verbaal als hiërarchisch. Verder is zijn methode gebouwd op interactie tussen generaties en het onvoorwaardelijk toepassen van het recht van het kind op respect. Janusz Korczak beweerde dat een kind moet behandeld worden zoals een volwassene. Hij geloofde dat een kind zijn eigen behoeftes, verlangens en emoties kent, en dat het recht heeft op een eigen mening en eigen bezittingen. In 1912 werd Janusz Korczak directeur van het Weeshuis (Dom Sierot) dat dat jaar zijn activiteiten startte. Hij richtte er een parlement op dat zijn eigen wetten uitvaardigde en een rechtbank die oordeelde bij conflicten. Alle bewoners van het weeshuis, waaronder ook het personeel, waren onderworpen aan dezelfde regels die waren uitgevaardigd door de instellingen. Een krant, uitgegeven door de kinderen, liet hen toe om te schrijven over hun dagelijkse leven en om hun mening uit te drukken. Janusz Korczak stichtte zo een democratische Republiek die de rechten van de kinderen garandeerde en die hen wees op hun verplichtingen ten opzichte van de gemeenschap.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het weeshuis overgeplaatst naar het getto van Warschau. De hoofdzorg van Janusz Korczak werd het overleven van de weeskinderen. Hij werd gedeporteerd met de kinderen, die hij niet in de steek wou laten, en stierf op 6 september 1942 in het nazivernietigingskamp Treblinka.
Janusz Korczak wordt beschouwd als de voorloper van een onuitgegeven stroming binnen de hedendaagse pedagogie. Zijn werk heeft zonder twijfel het denken beïnvloed dat leidde tot het ondertekenen van de « Verklaring inzake de rechten van het kind » (1959) en het « Verdrag inzake de rechten van het kind », aangenomen door de Verenigde Naties in 1989. Korczak speelde ook een rol in het creëren van de post van ombudsman voor kinderrechten in verschillende landen.

Het jaar 2012 werd verkozen tot het JANUSZ KORCZAKJAAR door het Poolse Parlement om zijn dood 70 jaar geleden en de oprichting van het Weeshuis 100 jaar geleden te herdenken. In dat kader organiseerden we vorig jaar de Janusz Korczakprijs die werd gewonnen door Opre Roma.

Enkele werken van Janusz Korczak:
Hoe houd je van een kind
Als ik weer klein ben
Het recht van het kind op respect
Koning Matthijsje de Eerste en Koning Matthijsje op het onbewoonde eiland
Kajtus de Tovenaar


 
Programma
08:30 - 09:00 Registration
09:00 - 09:15 Opening word and presentation of the Janusz Korczak Vlaanderen
association by Romain Hulpia (Chairman Janusz Korczak Vlaanderen)
09:15 - 10:00 Bruno Vanobbergen (Children's Rights Commissioner, key-note)
10:00 - 10:30  Vic De Donder (Panathlon)
Panathlon is an international association in the field of ethics and sports. Mr. De Donder will present the practice of Panathlon locally and internationally, and will talk about the rights for children in sports that were carried out by the organization.
10:30 - 11:00 Coffee break
11:00 - 11:30  Franky D’Oosterlinck (UGent)
Mr. D’Oosterlinck is professor at the University of Ghent and director of the Observation and Treatmentcenter ‘Nieuwe Vaart’ (Ghent), aimed at helping children with emotional- and behavioral disorders. He will talk about children’s rights from the viewpoint of children with a disability.
11:30 - 12:00 Claudia Claes (Hogent)
Ms. Claes is professor at the University College of Ghent and occupied with the concept of ‘Quality of life’. She will talk about what the discourse on quality of life means in the context of assisting people with a disability.
12:00 - 12:15  Summary of morning speeches: Annabel Vandezande
12:15 - 13:45  Lunch Break and poster-presentation Korczak colleagues
13:45 - 14:15  Homage to Polish Composers: Violin and piano concert with music
dedicated to Korczak
by Natalia Brzewska (violin) and Geoffrey Beadle (piano)
14:15 - 14:45  Maya Wuytack
Ms. Wuytack is a versatile artist that is active in dance, theater, performance and poetry. She will talk about a dance production made by a professional dancer and a dancer with a mental disability.
14:45 - 15:15 Ankie Vandekerckhove (VBJK)
Having been the first children’s right commissioner in Belgium, Ms.
Vandekerckhove now partly works as an independent consultant on
children’s rights and partly for the Center for innovation in the Early
Years (Ghent). She will talk about the local and international projects
on the social function of early childhood education and care she is currently working on.
15:15 - 15:30  Coffee break
15:30 - 16:00 Elias Hemelsoet (Opre Roma)
Elias Hemelsoet recently finished his research on Roma in Belgium and
is vice-president of Opre Roma – an association that organizes
informative, cultural and sportive activities for and by Roma and not-
Roma. He will talk about the way Opre Roma tries to integrate Roma
children in Ghent.
16:00 - 16:15  Summary of afternoon speeches
16:15 - 16:30  Final word: Annabel Vandezande
16:30 - 17:00 Musical performance by Opre Roma 
Praktische informatie
>>> Het Geuzenhuis (Kantienberg 9, 9000 Gent) - zie kaart
>>> zaterdag 14 december van 08u30 tot 17u00
>>> €25 / €15 (studenten) - lunch inbegrepen in dit bedrag / schrijf een email naar korczak.vlaanderen@gmail.com om u in te schrijven en om de betalingsdetails te ontvangen.


 
Het Geuzenhuis

Grotere kaart weergeven

Links

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu