Kunst

The New Europe (Łukasz Trzciński)

Espace Photographique Contretype
14/09/11 - 16/10/11
Lukasz Trzcinski, Ada, Tiraspol/Transdniestr/Moldova, from the cycle "Take me" (2009-2010), part of the "New Europe project (1999-. ), 130 x 167 cm Lukasz Trzcinski, Ada, Tiraspol/Transdniestr/Moldova, from the cycle "Take me" (2009-2010), part of the "New Europe project (1999-. ), 130 x 167 cm

The New Europe, Tentoonstelling van Łukasz Trzciński te Espace Photographique Contretype
>>> meer informatie HIER 
>>> www.lukasztrzcinski.com 
>>> http://www.contretype.org/ 

-------------------------------------------------------------------------------------

>>> HOTEL HANNON [Espace photographique Contretype]
Verbindingslaan 1, 1060 Brussel - KAART
Tel.: +32 (0)2 538 42 20
Fax: +32 (0)2 538 99 19
contretype@skynet.be

Open van woensdag tot vrijdag, van 11 tot 18 uur | Zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur (behalve op feestdagen) | Gesloten maandag en dinsdag
Individueel: € 2,5 

>>> Waar is Contretype?

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 "De tentoonstelling The New Europe brengt, aan de hand van een fotoreeks van Łukasz Trzciński (°1975), verslag uit over de transformaties die de staten van het voormalige Sovjetblok ondergingen. Deze indrukwekkende beeldenreeks kwam moeizaam tot stand en is de weerslag van tientallen reizen die de fotograaf ondernam in deze gebieden. Een schets van de historische en biografische achtergrond verduidelijkt zijn benaderingswijze. Midden jaren ’90 begon Trzciński zijn loopbaan als fotojournalist en toonde hij vooral belangstelling voor de omwentelingen binnen de Poolse samenleving. De foto’s die hij maakte voor leidinggevende persmedia illustreren de door het kapitalisme teweeggebrachte extreem snelle transformaties van het sociale en culturele klimaat.
Naast zijn werk voor de pers, concentreerde Lukasz Trzciński zich op steeds neteliger onderwerpen zowel in Polen als in het buitenland. Zijn belangstelling voor de wereldproblematiek resulteerde in meerdere fotoreeksen over Irak, Afghanistan, Pakistan en Palestina. De Poolse persfotowedstrijd bekroonde meermaals zijn werk en zijn foto’s werden tweemaal verkozen tot Foto van het Jaar (1999 en 2002). Trzciński maakte ook internationaal naam toen hij in 2004 en 2006 de prijs van de fotoreportagewedstrijd Pictures of the Year International ontving. Geleidelijk aan nam hij afstand van de verslaggeving over brandend actuele thema’s om zich te richten op de meer analytische documentaire fotografie. 

De laatste jaren ging zijn belangstelling in het bijzonder uit naar Midden- en Oost-Europa. Het postcommunisme in deze gebieden vormt dan ook het centrale thema van dit project dat Trzciński aanvatte enkele jaren na de integratie in 2004 van deze nieuwe lidstaten in de EU. The New Europe toont een twaalftal fotografische essays, elk gewijd aan een specifiek land. In elk land van het voormalige Sovjetblok koos de fotograaf een thema dat het beste uitdrukking gaf aan de essentie van de sociale, economische of culturele veranderingen die er zich voordeden.
Voor zijn reeks over Polen fotografeerde hij Nowa Huta, een van de talrijke nieuwe steden gebouwd ten behoeve van de "ideale mens" van het nieuwe systeem. In Estland ging zijn aandacht uit naar staatloze jongeren van Russische afkomst, vertegenwoordigers van de overgebleven minderheid uit de voormalige USSR, die nog ongeveer een derde van de actuele bevolking uitmaken. In de Tsjechische Republiek richtte hij zijn objectief op de talrijke nog steeds bewoonde zomerhuizen in de tijdens het communistische bewind gebouwde voorsteden. Net als de stranden van het Balatonmeer in Hongarije vormden deze huizen een alternatief voor de dromen over de destijds zogoed als onmogelijke buitenlandse reizen. In Moldavië fotografeert hij vrouwen die hun amateurfoto op internet publiceren om zo een buitenlandse echtgenoot te vinden in de hoop op een beter leven in het westen.
Lukasz Trzciński hecht in zijn fotografisch werk evenveel belang aan het technische aspect en de procedure als aan de keuze van onderwerp. Zijn oeuvre is verrassend veelzijdig: van atelierportretten tot architecturale typologieën, van humanistische fotoreportages in zwart-wit tot sociaal geëngageerde documentaires. In The New Europe draait alles om het documenteren van processen die niet eenvoudigweg lokaal of regionaal zijn, maar een veel bredere draagwijdte hebben. Toch verliest Trzciński nooit de realiteit uit het oog van de plekken die hij bezoekt en fotografeert. Hij is geen fotograaf-toerist, erop uitgestuurd door een agentschap om beelden te maken van een 'ander Europa'. Als insider is Trzciński heel goed vertrouwd met het specifieke karakter van de regio’s die hij fotografeert en analyseert hij het postcommunistische Europa tot op het bot."

Adam Mazur, Commissaris van de tentoonstelling
(tekst: http://www.contretype.org/)

Deze expo wordt geproduceerd door Imago Mundi in Kraków, en gepresenteerd in het kader van het Poolse EU-Voorzitterschap.

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu