Kunst

Van Eyck tot Dürer

Groeningemuseum, Brugge
29/10/10 - 30/01/11
Meester van het Sint-Barbara Altaarstuk (Wilhelm Kalteysen van Aken), Sint-Barbara Altaarstuk 1447, Nationaal Museum in Warschau (foto: P. Ligier) Meester van het Sint-Barbara Altaarstuk (Wilhelm Kalteysen van Aken), Sint-Barbara Altaarstuk 1447, Nationaal Museum in Warschau (foto: P. Ligier)

De Dienst Cultuur van de Ambassade van Polen verbond haar naam aan de expo Van Eyck tot Dürer met de overtocht van enkele topwerken uit Warschau, Krakau en Wrocław.
Deze tentoonstelling, onder curatele van Till-Holger Borchert, werd de grootste ooit in West-Europa van werken afkomstig uit Poolse middeleeuwse verzamelingen!De tentoonstelling, die deel uitmaakte van het stadsfestival Brugge Centraal, was te bezoeken in het Groeningemuseum. 

De catalogus is beschikbaar in het Frans, Nederlands, Engels en Duits. Naast reproducties van de tentoongestelde werken bevat die 2 essays van vooraanstaande Poolse mediëvisten, prof. Antoni Ziemba (Universiteit van Warschau -Nationaal Museum van Warschau) en Małgorzata Kochanowska (Nationaal Museum van Warschau). De werken werden voorzien van commentaren door Bożena Guldan-Klamecka (Nationaal Museum van Warschau) en Wojciech Marcinkowski (Nationaal Museum van Krakau).
Deze catalogus is verkrijgbaar in de museumshop voor € 39 (paperback) / € 49 (hardcover).
Van Eyck tot Dürer

De Vlaamse Primitieven zorgden in de 15de eeuw voor een artistieke revolutie in Centraal-Europa. Talentrijke schilders als Jan van Eyck, met een geniaal oog voor detail, vernieuwden de schilderkunst op technisch vlak. Hun invloed verspreidde zich razendsnel en inspireerde tal van kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer – schilder, tekenaar en etser.

Van Eyck en Dürer zijn grootmeesters uit de periode 1420-1530. Een toonaangevende tentoonstelling bracht werk van hen en andere tijdgenoten samen. Schilderijen en andere kunstvormen toonden de interactie tussen de Vlaamse Primitieven en de kunst uit Centraal-Europa. Er waren topwerken uit belangrijke Europese en Amerikaanse collecties te zien. Een van dé culturele belevenissen van 2010.

Met meesterwerken van Jan Baegert, Dieric Bouts, Hans Burgkmair the Elder, Robert Campin, Gerard David, Albrecht Dürer, Jost Haller, Hans Holbein de Oudere, Johan Koerbecke, Stephan Lochner, Quentin Matsys, Conrat Meit, Hans Memlinc, Joachim Patinir, Hans Pleydenwurff, Tilmann Riemenschneider, Martin Schongauer, Veit Stoss, Hugo van der Goes, Rogier van der Weyden, Jan van Eyck, Israhel van Meckenem, Michael Wolgemut, ...
Praktisch

Waar?
Groeningemuseum
Dijver 12, 8000 Brugge

Wanneer?
09:30 - 18:00
Op maandag gesloten.
Op 24 en 31 december 2010 slechts tot 16:00
. Gesloten op 25 december en 1 januari
 
Het museum is toegankelijk voor rolstoelpatiënten.

Tickets

+32 (0)50 44 46 60 (ma > vr: 10:00 > 17:00)
In&Uit [Concertgebouw], 't Zand 34, 8000 Brugge (ma > zo: 10:00 > 18:00)
Groeningemuseum: enkel dagverkoop (> 17:00)

€ 11: individuele bezoekers
€ 9: bezoekers v.a. 65 jaar | groepen v.a. 15 betalende personen | kortinghouders
€ 1: jongeren t.e.m. 25 jaar
Gratis: kinderen t.e.m. 5 jaar | lagere en middelbare scholen | houders van een Brugge City Card | inwoners van Brugge

Links

Fotogalerij

Download

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu