Andere

Gerard Mortier is dit weekend overleden

Deze grote weldoener voor de Poolse cultuur ontving de gouden medaille Gloria Artis voor Culturele Verdiensten in 2010
09/03/14
Gerard Mortier op de Ambassade van Polen Gerard Mortier op de Ambassade van Polen

Gerard Mortier begon zijn loopbaan als directie-assistent bij het Festival van Vlaanderen. Van 1973 tot 1980 vervulde hij de functie van artistiek directeur in de schouwburgen van Dűsseldorf, Frankfurt en Hamburg. In 1981 kreeg hij een aanstelling als algemeen directeur van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel, die onder zijn leiding uitgroeide tot een van de belangrijkste operazalen in Europa. In 1991 werd hij benoemd tot directeur van de Salzburger Festspiele, waar hij zes jaar aanbleef. Op aanvraag van de regering van Nordrhein-Westfalen stichtte en leidde hij vanaf 2001 de RuhrTriennale2002-2004, die werd georganiseerd in oude industriële ruimtes. Ongeveer tezelfdertijd, vanaf december 2001, ging hij aan de slag als gedelegeerd bestuurder van de Parijse Opera. Van juni 2004 tot eind 2009 was hij hier algemeen directeur. In november 2008 dankte G. Mortier voor het voorstel om directeur te worden van de New York City Opera. Zijn samenwerking met het Teatro Real te Madrid dateert van 2010.
Hij leed aan pancreaskanker en bezweek in de nacht van 9 op 10 maart aan deze ziekte.

Het Pools Instituut – Dienst Cultuur van de Ambassade van Polen in Brussel drukt zijn medeleven uit aan de familie van Gerard Mortier, aan zijn naasten en aan hen die hem hebben gekend.Dit schreven we op 22 januari 2010 toen M. Bogdan Zdrojewski, Pools minister voor Cultuur en Nationaal Erfgoed, de gouden medaille Gloria Artis voor Culturele Verdiensten toekende aan Gerard Mortier. De ceremonie vond plaats in de Ambassade van Polen in Brussel. Vertegenwoordigers van de Belgische culturele wereld namen deel aan deze ceremonie, waaronder de directeurs van onder andere Bozar, Flagey en het Festival van Vlaanderen. De medaille Gloria Artis voor Culturele Verdiensten wordt toegekend aan personen die zich nadrukkelijk hebben onderscheiden op de gebieden van artistieke creativiteit, culturele activiteit of beheer van de nationale cultuur en erfgoed van Polen.

Als directeur en programmator van belangrijke Europese culturele centra, wist Gerard Mortier artiesten van verscheidene landen (waaronder Polen) te lanceren en te ondersteunen in hun loopbaan. Toen hij aan het roer stond van de Koninklijke Muntschouwburg, kon men op de Brusselse scène uitstekende Poolse zangers en zangeressen zien: Elżbieta Szmytka, Barbara Mądra, Elżbieta Ardam, Joanna Kozłowska, Zofia Kilanowicz, Jadwiga Rappé, Stefania Toczyska, Ewa Podleś, maar ook Marek Torzewski, Wojtek Drabowicz en Wiesław Ochman.

Daarnaast nodigde hij Krzysztof Penderecki uit om voor De Munt zijn oratorium te komen dirigeren in het Paleis voor Schone Kunsten. In de tijd dat hij de Salzburger Festspiele leidde, liet hij Stanisław Wyspiański’s Bruiloft regisseren door Andrzej Wajda. Op dit festival traden ook de zangeressen Aleksandra Zamojska en Anna Radziejewska voor het voetlicht. Het Europese succes van Krzysztof Warlikowski als operaregisseur kan niet los worden gezien van de Opéra national de Paris in de handen van G. Mortier. Voor dit huis maakte de Poolse regisseur drie grote producties: Iphigénie en Tauride van Christoph Willibald Gluck, De zaak Makropoulos van Leoš Janáček, en Richard Wagners Parsifal. Onder de artiesten die G. Mortier in dienst nam, bevinden zich Aleksandra Zamojska, Anna Radziejewska en Bartłomiej Misiuda. In 2009 bracht G. Mortier in Parijs een door Warlikowski geregisseerde versie van Karol Szymanowski’s opera Król Roger (Koning Roger), met rollen voor o.a. Mariusz Kwiecień, Olga Pasichnyk en Jadwiga Rappé.
Nu hebben we aan G. Mortier de opera Iwona, księżniczka Burgunda (Yvonne, prinses van Bourgondië) te danken, op de tekst van Witold Gombrowicz. Deze productie, eveneens uit Parijs, zal de opener zijn van het Muntseizoen 2010/2011.
G. Mortier hield niet op de Poolse cultuur in de wereld te promoten – in het najaar van 2011 voerde hij Król Roger op in het Teatro Real te Madrid. Gerard Mortier kan zonder enige twijfel worden gerekend tot één van de grootste promotors van de Poolse cultuur in Europa.

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu