Programma

Kunst

Muziek

Theater

Film

Literatuur

Andere

Geschiedenis/Documentaire

Verzet: 19 april 1943-2018

Cinema Aventure (Brussel)
19/04/18


De vzw Auschwitz in Gedachtenis en het Pools Instituut in Brussel slaan de handen in elkaar voor de herdenking van twee belangrijke momenten van verzet tijdens de Tweede wereldoorlog, namelijk de opstand van het getto van Warschau en de aanval op het XXste treinkonvooi van Mechelen naar Auschwitz. Voor deze gelegenheid zal de documentaire ROTEM van Agnieszka ARNOLD voor de eerste maal in België getoond worden, waarin we kennismaken met Kazik Ratajzer (Simcha Rotem), een van de laatste overlevenden van de opstand in het getto van Warschau.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Cinema Aventure (Centrumgallerij/Kleerkopersstraat 57, 1000 Brussel) – zie kaart
>>> Donderdag 19 april 2018 – deuren vanaf 19u15, ontdek het hele programma van de avond HIER
>>> De toegang is gratis maar reservatie is gewenst via volgend adres: reply@auschwitz.be
Achteraf zal u nog een glas worden aangeboden om de avond af te sluiten.Programma:
  • 19u30 - Hoe kan men tegenwoordig het oude getto van Warschau bezoeken? Contextualisatie van de film "Rotem" door Johan PUTTEMANS van de Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis.
  • 19u50 - Vertoning van de documentaire "Rotem" van Agnieszka Arnold
  • 21u15 - Uiteenzetting door mevr. Karin von STEINBURG, voorzitster van de vzw Atelier Marcel Hastir: "De totstandkoming van het plan voor het tegenhouden van het XXste treinkonvooi van Mechelen naar Auschwitz door drie Brusselse studdenten: Youra Livchitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon".
  • 21u30 - Slot van de avond met de vertoning van drie audiovisuele getuigenissen van overlevenden van het XXste konvooi (Sarah Timperman en Stéphanie Perrin / vzw Auschwitz in Gedachtenis).


ROTEM
(Agnieszka Arnold, Polen, OV-OT Engels, 77 min.)
De film is opgebouwd uit fragmenten van gesprekken met Simcha Rotem, een Poolse jood die geboren werd in Warschau een meevocht tijdens de opstand van het getto (1943) en de opstand van Warschau (1944). De gesprekken werden over een duur van 18 jaar opgenomen, en daarnaast werd ook gebruik gemaakt van archiefmaterialen uit openbare en privé-archieven wereldwijd. De film bestaat voornamelijk uit discussies tussen Simcha Rotem en Marek Edelman, maar ook met andere helden van toen, zoals Luba Gawissar, Julek Harmatz en Ziuta Hartman.

De bronnen ter illustratie van het leven van deze man zijn bijzonder schaars. Buiten enkele films die besteld werden door Jürgen Stroop, de SS'er die instond voor de vernietiging van het getto, rest er maar weinig materiaal over deze gebeurtenis. Arnold heeft er dus voor gekozen om de drama's van de oorlog en de menselijke emoties via animatie uit te beelden. De regisseuse heeft hiervoor beroep gedaan op een jonge artieste, Agnieszka Polska, die regelmatig gebruikt maakt van archiefbeelden in haar werk. Tot leven gebracht, van een interpretatie voorzien en een nieuwe betekenis gegeven, krijgen de archiefmaterialen nog meer diepte en sterkte door de muzikale expressiviteit van pianist Zygmunt Krauze.
Meer info over de film HIER.

Deze film kwam tot stand met de hulp van het Adam Mickiewicz Instituut (IAM).

Links

Fotogalerij

FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu