Programma

Kunst

Muziek

Theater

Film

Literatuur

Andere

Andere

POLSKA

Pools Instituut Brussel
01/03/18 - 08/06/18


In de loop der jaren heeft het Pools Instituut in Brussel al heel wat paden bewandeld, tal van mensen ontmoet, verschillende culturele evenement georganiseerd en, vooral, heel wat Poolse cultuur naar België weten te brengen. Er is al een hele weg afgelegd, maar uiteraard zijn we van plan om ook nog een hele weg te blijven bewandelen!

Omdat Polen dit jaar exact 100 jaar bestaat en we wel eens een overzicht willen krijgen van hoe de Poolse cultuur intussen in de Belgische samenleving zit ingebakken, zijn we op pad getrokken en hebben we wat mensen uitgezocht die ons iets konden vertellen over wat Polen en de Poolse cultuur voor hen betekent.

Sommigen van hen zijn nobele onbekenden, met anderen hebben dan weer al meermaals samengewerkt. Enkelen hebben een evidente link met Polen, maar voor de meesten is die helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat is namelijk wat we willen: je moet helemaal geen Poolse afkomst hebben om toch een zekere band met het land en zijn cultuur te creëren; cultuur kan op meerdere vlakken van invloed zijn op personen. En het is exact dat wat je bij al onze gasten kan terugvinden: een boven- of onderhuidse invloed van Polen op hun leven.

Om de twee weken zullen wij een nieuw filmpje op je loslaten!


        BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité)       
De Olympische Winterspelen zitten er ondertussen weer op, en de medailles waren zowel voor Polen (2, waaronder een gouden voor nationale held Kamil Stoch) als België (op de valreep nog ééntje) eerder schaars. Maar op de laatste editie van de World Games (de Wereldspelen) in de zomer van 2017 mochten beide landen nog minstens 20 medailles in ontvangst nemen! En waar hadden die World Games ook alweer plaats? Juist ja, in het Poolse Wrocław!

Vooraleer de Belgische atleten vertrokken, nodigden wij ze uit bij ons op het Pools Instituut om al eens een eerste kennismaking met Polen en Wrocław te krijgen, aan de hand van verschillende workshops.

Wij gingen nog eens terug langs bij het sympathieke duo Rudy Lahor en Luc Rampaer van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), die voor Team Belgium alles in goede banen moesten leiden in Wrocław, om terug te blikken op hoe zij de World Games ervaren hebben.


FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu