Literatuur, Andere

Tentoonstelling van uitgeverij Format in boekhandel Ptyx

Boekhandel Ptyx (Brussel)
01/10/17 - 31/01/18
"Nos plus grandes rêves" (Wechterowicz en Ignerska) "Nos plus grandes rêves" (Wechterowicz en Ignerska)


De Poolse illustratie komt voort uit een lange traditie en kan wereldwijd op weerklank rekenen. Het is daarom ook dat de Brusselse boekhandel Ptyx besloten heeft ze in de kijker te zetten. Gedurende 4 maanden zal er een expositie worden getoond met de werken van bekroonde en erkende Poolse auteurs en illustratoren, in samenwerking met uitgeverij Format.

Uitgeverij Format werd in 2006 in Wrocław opgericht en geeft sinds 2015 ook kinder- en jeugdboeken in het Frans uit. De illustraties die in Ptyx worden tentoongesteld, van Iwona Chmielewska, Anna Czerwińska-Rydel, Marta Ignerska, Małgorzata Gurowska en Monika Hanulak zijn echter zowel op kinder als volwassenen gericht.


PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Boekhandel Ptyx (Lesbroussartstraat 39, 1050 Brussel) – zie kaart
>>> 2 oktober 2017 > 31 januari 2018
>>> Gratis

+++ Het evenement op de site van boekhandel Ptyx
+++ De site van uitgeverij Format et de uitgeverij op FacebookFORMAT is een onafhankelijke uitgeverij die de tegelijkertijd de nadruk legt op zowel educatieve waarde, de kwaliteit van de illustraties alsook de creatie. Hun uitgaven zijn net zozeer prachtige objecten als leesruimtes, aangezien ze de lezer in een situatie brengen om het verhaal te beleven, zijn oog te oefenen, en zijn nieuwsgierigheid en grafische fijngevoeligheid te doen ontluiken. Hun ambitie: emoties uitdrukken, ideëen van diversiteit, verschil en tolerantie ingang doen vinden, tegen de stroom ingaan om te breken met vooroordelen en stereotypes, voornamelijk gebruikmakend van lettertypes, papier en formaat. Hun boeken moeten zowel kinderen als volwassenen aanstaan. De voorwaarde is dat ieder zijn plaats heeft binnen dit avontuur van het geïllustreerde boek. Uitgeverij FORMAT mengt genres en auteurs: gekende hedendaagse auteurs, soms zelfs met internationale weerklank, alsook meer klassiek, maar wel altijd omwille van de nood aan herinterpretatie.
De boeken van Format zijn als meermaals genomineerd en onderscheiden voor allerlei prijzen, zoals daar zijn: IBBY International Board on Books for Youngsters, de ALSJ (Association des librairies spécialisées jeunesse) - PRIX SORCIERES, en van het Comité voor de rechten van het kind.
+++ De site van uitgeverij Format en de uitgeverij op FacebookIwona Chmielewska
De boeken van illustratrice en auteur Iwona Chmielewska zijn al met meerdere prijzen bekroond en zijn verschenen in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zuid-Korea, Japan, Taiwan en Mexico. Chmielewska werd geboren in 1960 en heeft haar diploma in de Schone Kunsten behaald aan de Copernicusuniversiteit in Toruń, waar ze momenteel de cursus Creatief Schrijven geeft. Ze heeft de Bologna Ragazzi Award, die wordt uitgereikt aan aan jeugdboeken wereldwijd, in ontvangst mogen nemen voor haar boek Les Yeux (De Ogen).


Anna Czerwińska-Rydel
Anna Czerwińska-Rydel is muzikante, pedagoge en auteur van jeugdboeken. Ze heeft Muziekcompositie en -Theorie gestudeerd en woont momenteel in Gdańsk. Haar werken werden al met verschillende onderscheidingen beloond, waaronder ook de Bologna Ragazzi Award in 2012. Ze is lid van Poolse Schrijversvereniging en van de Poolse sectie van de International Board on Books for Young people (IBBY). Haar boek Ciepło-zimno. Zagadka Fahrenheita (Warm-koud. Het mysterie van Fahrenheit) werd herschreven tot een theaterstuk voor kinderen en op scène gezet door Michał Derlatki in 2013, in het Miniatuurtheater in Gdańsk.


Marta Ignerska
Marta Ignerska werd in 1978 geboren. Ze mocht al meerdere prijzen in ontvangst nemen en werd ook gekozen als één van de 11 beste Poolse persillustratoren in een verkiezing van et magazine Press. Ze behaalde haard diploma aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau, en maakt illustraties voor kinder- en volwassenenboeken, maar evenzeer voor de grote koppen in de Poolse pers. De projecten van deze vijfvoudige (op een rij!) laureate van de prijs voor Beste Boek van het Jaar in Polen beperken zich niet tot boekillustraties, strekken zich uit van steun aan gevarieerde creatieve domeinen, tot aan het ontwerpen van affiches, catalogen voor exposities of animatiefilms.


Małgorzata Gurowska
Małgorzata Gurowska behaalde haar diploma aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau, waar ze heden ten dage ook assistente is in het Tekenatelier. Ze heeft al meerdere onderscheidingen en prijzen mogen ontvangen, waaronder die van Beste Poolse boek van 2007. Ze beschikt over een rijk portfolio, met allerlei grafische projecten uitgevoerd voor stichtingen, galerijen, theaters en musea. Sinds 2004 maakt ze samen met Grażyna Lange en Monika Hanulak deel uit van de informele artistieke groep CMYK, die zich toewijden aan de kunst van het boek.


Monika Hanulak
Monika Hanulak werd geboren in 1973 en is ook gediplomeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau, waar ze les geeft in de Illustratieateliers. Ze maakt samen met Grażyna Lange en Małgorzata Gurowska deel uit van de groep CMYK, die zich toespitsen op de kunst van het boek. Tot nu toe zijn drie door haar geïllustreerde boeken in het Frans verschenen: Boucle d’or et les 2 ours, Pampilio et C’était un crocodile. Petite histoire de l’évolution.


FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu