Programma

Kunst

Muziek

Theater

Film

Literatuur

Andere

Film

Off Cinema: Voorstelling van Poolse docu's

Actor's Studio (Brussel)
23/05/17

Op 23 mei komt het International Documentary Film Festival OFF CINEMA uit de Poolse stad Poznań naar Brussel om het beste van de hedendaagse Poolse documentairefilms te brengen. Drie docu's staan op het programma: NAUKA (Onderwijs) van Emi Buchwald; PIANO van Vita Maria Drygas; en WIĘZI (Innige banden) van Zofia Kowalewska. Deze documentaires wonnen respectievelijk het Gouden, Zilveren en Bronzen Kasteel op de laatste editie van OFF CINEMA.

PRAKTISCHE INFORMATIE
>>> Actor’s studio (Korte Beenhouwersstraat16, 1000 Brussel) - zie kaart
>>> 23 mei 2017 - 21u00
>>> 7


NAUKA (Emi Buchwald, Polen, 2016, 19min, ENG ondertiteling)
Op een basisschool in Polen moeten leerlingen het gedichtje "Wetenschap" van Julian Tuwim uit het hoofd leren. De poëtische zinnen zijn soms onverstaanbaar, sommige woorden vragen om uitleg. Gelukkig zijn er nog de ouders om te helpen. Echter, niet alle metaforen kunnen zomaar uitgelegd worden en poëzie botst met het alledaagse proza, zeker wanneer een voetbalwedstrijd van Legia Warschau wordt uitgezonden op televisie. Sommige leerlingen krijgen goede punten, andere wat minder, maar iedereen zal iets hebben opgestoken van deze les.

PIANO (Vita Maria Drygas, Polen, 2015, 41min, ENG ondertiteling)
De valsklinkende, in de nationale blauw en gele kleur geverfde piano werd één van de helden van de Majdanrevolutie. Hij werd gered door één van de studenten van het conservatorium toen het dreigde om op de barricades gegooid te worden. De piano verenigde de betogers op het Majdanplein die folkloristische en het nationale Oekraïnse volkslied samen zongen. Muziek bleek gevaarlijker en krachtiger dan molotovcocktails. De autoriteiten bestempelden de verzamelde massa rond de piano als "piano-extremisten".

WIĘZI (Zofia Kowalewska, Polen, 2016, 18min, ENG ondertiteling)
Barbara en Zdzisław vormen een koppel dat al 45 jaar getrouwd is. Acht jaar geleden besloot Zdzisław om Barbara te verlaten om samen met zijn nieuwe vriendin te leven. Onlangs keerde hij echter terug naar zijn vrouw. Barbara nam hem opnieuw in huis. Het opnieuw samenleven in één appartement blijkt voor beiden moeilijk te zijn. Zdzisław stelt voor om een feest te organiseren om hun huwelijksverjaardag te vieren.


OFF CINEMA Festival
Het International Documentary Film Festival OFF CINEMA is een competitiefestival van documentairefilms uit elke hoek van de wereld. Een jury van bekende filmmakers en filmcritici reiken de prijzen uit: Het Gouden, Zilveren en Bronzen Kasteel. Ze promoten en brengen een heel gamma aan interessante events over de Poolse en internationale cinema. De competitie wordt aangevuld met speciale vertoningen, ontmoetingen met artiesten, tentoonstellingen, concerten, workshops, lezingen en debatten. Het festival promoot de ontwikkeling van documentaires op drie vlakken: presentatie, onderwijs en reflectie.

Hun website: http://offcinema.ckzamek.pl/


Actor's Studio
FrançaisFrançais NederlandsNederlands EnglishEnglish
 
Nieuwsbrief
brussel@instytutpolski.org
Isuu